Bewegwijzering

Of je nu een bewegwijzeringsplan moet maken voor een parkeergarage, ziekenhuis of school of een plan voor een objectbewegwijzering of toeristische bewegwijzering, voor al deze objecten geldt, dat bewegwijzering twee functies heeft:

  1. Geleiding
  2. Oriëntatie

Dit geldt natuurlijk ook als je een fietsroute of wandelroute gaat uitzetten.

Bij geleiding moet je een onderscheid maken in bewegwijzering binnen of buiten een gebouw. Buiten een gebouw kun je gebruik maken van GPS en dus van navigatiesystemen, binnen lukt dat niet door het beton en staal dat in de gebouwen is verwerkt. Buiten kun je dus met minder borden toe, binnen zal je meer met borden moeten werken. Maar ook hier zijn er ontwikkelingen zoals dynamische binnenbewegwijzering met behulp van beacons.

In alle gevallen is de tweede functie van bewegwijzering, oriëntatie, een heel belangrijke: "Zit ik op de goede weg, loop ik in de goede richting, waar ben ik?" Fysieke bebording geeft je uitsluitsel op deze vragen.

Of je nu een plan voor een toeristische bewegwijzering moet opstellen of een bewegwijzering voor een parkeergarage, parkeerterrein, ziekenhuis of vakantiepark, het zijn allemaal verschillende soorten bewegwijzering, maar wel allemaal met hetzelfde doel: Geleiden en Oriënteren.